Netelroos

Netelroos

Netelroos is een allergische huidreactie waarbij heftig jeukende bulten en vochtophopingen ontstaan.

Er komen rode plekken opzetten, welke dikker kunnen worden en samenvloeien.

Dit gaat gepaard met heftige jeuk. Deze bulten worden ook wel galbulten genoemd.

De uitslag komt snel opzetten, maar is na enkele uren of dagen ook weer verdwenen.

Ze kunnen over het hele lichaam voorkomen. Hoe kom je aan netelroos? En hoe kom je er weer van af?

Ontstaan netelroos
Netelroos is iets wat vrij veel voorkomt in Nederland. Een kwart van de Nederlandse mensen krijgt het minstens een keer in zijn of haar leven. Dit kan op alle leeftijden zijn. Zoals eerder genoemd is netelroos een allergische reactie ergens op. Dit betekent dat je gevoelig bent voor een bepaalde stof en dat je huid reageert op een bepaalde prikkel. Bijvoorbeeld bij:

  • Insectensteek van bijvoorbeeld een mug, wesp of luis
  • Warmte, kou, zonlicht of druk op de huid
  • Geneesmiddelen, zoals aspirine of antibiotica
  • Het eten van noten, fruit, schaaldieren, eieren of chocolade
  • Bepaalde conserveringsmiddelen, kleurstoffen en smaakversterkers
  • Contact met chemische- of plantaardige stoffen
  • Druk, spanning of stress

Deze prikkels kunnen een allergische reactie veroorzaken. Hierbij kan het zijn dat je gevoelig bent voor een prikkel, maar het kunnen ook meerdere zijn. De prikkels kunnen elkaar ook afwisselen.

Wat gebeurt er precies met de huid?
De officiële, medische term voor netelroos is Urticaria. Bij het ontstaan hiervan is histamine een belangrijke factor. Deze stof wordt gemaakt en vervolgens opgeslagen in mestcellen. Deze bevinden zich in onze huid. Door een prikkel komt de histamine vrij, wat een ontstekingsreactie veroorzaakt. De zenuwuiteinden worden geprikkeld, de bloedvaten gaan meer openstaan en de huid laat meer vocht door dan anders. Hierdoor wordt de huid rood en ontstaan er bultjes met vocht en een zwelling. Verwar netelroos niet met gordelroos. In het laatste geval is er sprake van een pijnlijke reactie van de huid wat veroorzaakt wordt door een virus.

Behandeling
Als je weet op welke stof jij allergisch reageert of hebt gereageerd, is het goed om deze stoffen te vermijden. Heb je netelroos? Neem dan geen aspirine, ibuprofen en alcohol en vermijd hitte en stress. Deze factoren kunnen de uitslag verergeren. Hetzelfde geldt voor krabben. Netelroos gaat in de meeste gevallen vrij snel weer over en hoeft daarom niet behandeld te worden. Om de klachten te onderdrukken kunnen er bepaalde medicijnen, zoals antihistaminica, gebruikt worden. Bij chronische urticaria zal er gekeken worden of de oorzaak van de klachten achterhaald kan worden.

Advertentie