Galbulten, hoe kom je er aan

Galbulten, hoe kom je er aan?

Het is een soort allergische reactie die vrij plotseling komt opzetten. Het zijn dikkere rode plekken, die in het midden wat lichter van kleur zijn. Het is vergelijkbaar met als je bijvoorbeeld met een brandnetel in aanraking bent geweest.

Een dergelijke plek wordt een galbult, urtica of kwaddel genoemd. Galbulten kunnen ontstaan door verschillende prikkels. Het kan het zijn dat er meerdere prikkels tegelijk zijn, maar deze kunnen elkaar ook afwisselen. Welke prikkels zijn dit en wat doen ze met de huid?

Bij het ontstaan van galbulten speelt histamine een grote rol. Histamine wordt ontwikkeld en opgeslagen in de zogenaamde mestcellen, die zich in onze huid bevinden. Verscheidene prikkels kunnen ervoor zorgen dat de histamine vrijkomt. De zenuwuiteinden in de huid worden door de histamine geprikkeld, wat zorgt veel heftige jeuk. Doordat de bloedvaten meer open gaan staan, wordt de huid rood. Daarnaast zorgt de histamine ervoor dat de bloedvatwanden meer vocht dan anders doorlaten. Kleine hoeveelheden vocht worden gelekt, waardoor er plaatselijk een zwelling ontstaat.

Mogelijke oorzaken acute galbulten
De medische term voor galbulten is urticaria. Bij deze aandoening wordt er onderscheid gemaakt tussen acute en chronische urticaria. De eerste vorm ontstaat vrijwel direct, maar trekt binnen enkele uren tot dagen weer weg. Na zes weken ben je volledig van de galbulten af. Acute urticaria ontstaat vaak bij een acute allergische reactie. Bijvoorbeeld na het innemen van antibiotica, het innemen van een pinda of na de steek van een wesp. De allergische reactie kan ook komen door intolerantie voor bepaalde pijnstillers, zoals ibuprofen en paracetamol, of na aanraking met bepaalde stoffen of bij een infectie.

Mogelijke oorzaken chronische urticaria
Prikkels spelen een grote rol bij het ontstaan van galbulten. Voorbeelden hiervan zijn warmte, kou, water, zonlicht of langdurige druk of trillingen op de huid. Deze vormen zijn in het dagelijks functioneren bijna niet te vermijden, waardoor iemand doorgaans last blijft houden van galbulten. Daarnaast kun je galbulten krijgen als gevolg van het opwarmen van het lichaam, bijvoorbeeld na een bepaald inspanning, een warme douche of bij emoties. De chronische variant houdt langer aan dan zes weken. In de meeste gevallen is er geen directe oorzaak voor de galbulten te vinden. Echter wordt het meestal erger na het innemen van bepaalde geneesmiddelen, met name tijdens spanning, een infectie, of tijdens de menstruatie. In het laatste geval zijn de hormonen van invloed. Deze factoren zijn alleen niet de directe oorzaak.

Advertentie